Bestel het bidbook

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur. Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel Utrecht – Stad waar je leert lezen.

Utrecht – Stad waar je leert lezen
160 blz.
ISBN: 978-94-91869-15-0
Prijs: €9,00 (€6,00 + €3,00 porto)

Het fraai vormgegeven boek bestaat uit twee delen: Vandaag en Gisteren. In het eerste deel komt het bloeiende hedendaagse literaire landschap in Utrecht aan bod. Daarin wordt duidelijk hoe literatuur op allerlei manieren in de belangstelling staat tijdens festivals, boekpresentaties en andere evenementen. De Domstad zelf is ook een podium voor literatuur waar op bijna iedere straathoek een gedicht opduikt. En er wordt in Utrecht ontzettend veel gelezen, met name doordat de stad 56 boekhandels en antiquariaten en 24 bibliotheken telt. Daarnaast is het een stad van uitgevers en een stad die met name in de vorm van de grootste Letterenfaculteit van Nederland literatuureducatie een warm hart toedraagt.

Deel 2 van het bidbook gaat over de – maar liefst 1300 jaar durende – literaire geschiedenis van de Domstad, waarin o.a. de Unie van Utrecht en de Franse bezetting een grote rol spelen. Daarnaast bevat het boek een overzichtelijke literaire tijdlijn, een kaart met alle literaire instellingen in de stad en biografieën van de belangrijkste uit Utrecht afkomstige auteurs uit het heden en verleden. Kortom, een ideale gids en naslagwerk voor Utrecht als stad van de literatuur.