Op dinsdag 31 oktober maakt UNESCO bekend welke steden toetreden tot het Creatieve Steden Netwerk en daarmee de titel UNESCO City of Literature toegekend krijgen. De Gemeente Utrecht heeft eerder dit jaar, op initiatief van Het Literatuurhuis, een aanvraag ingediend om Utrecht kandidaat te stellen voor deze titel, die na toekenning voor eeuwig aan de stad verbonden is. Het is dus nog even spannend…

Twintig steden in het City of Literature netwerk

Sinds 2004 zijn er twintig steden door UNESCO tot City of Literature benoemd. Het zijn steden die niet alleen een lange en indrukwekkende geschiedenis in de letteren kennen, maar ook op dit moment bruisen van de literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels, bibliotheken, opleidingen en uitgevers. De steden vormen een netwerk dat in jaarlijkse bijeenkomsten nieuwe manieren bedenkt om lezers te bereiken, de literatuurbeleving in verschillende delen van de wereld inzichtelijk maakt, ervaring en expertise deelt en samenwerkingen en uitwisselingen tot stand brengt.

Andere kanshebbers zijn…

Steden van over de hele wereld kunnen zich kandidaat stellen en kiezen er vaak voor om dit publiekelijk bekend te maken. Andere steden die naar buiten zijn getreden als kandidaat City of Literature zijn: Durban (Zuid-Afrika), Bucheon (Zuid-Korea), Nanjing (China) en Manchester (Verenigd Koninkrijk). UNESCO  kan ervoor kiezen om de titel aan meerdere steden toe te kennen.