Dick Bruna

Dick Bruna, een van de iconen van Utrecht City of Literature, is donderdag 16 februari overleden. De bedenker van Nijntje werd 89 jaar oud.

Bruna was een prominente aanwezigheid in Utrecht, de stad waar hij zijn leven lang woonde en werkte. Niet zozeer omdat hij graag op de voorgrond trad of vaak in het openbaar verscheen, maar vooral omdat hij tot op hoge leeftijd dagelijks op zijn fiets naar zijn atelier in de Jeruzalemstraat fietste. Daar bracht hij de dag door, werkend aan nieuwe delen voor zijn Nijntje-reeks waarvan door de jaren heen wereldwijd meer dan 85 miljoen exemplaren werden verkocht.

Routine
De kapitalen en de roem die Bruna met zijn succes vergaarde, veranderde nauwelijks iets aan zijn dagelijks leven: elke ochtend stond hij tussen vijf en half zes op, maakte een tekening voor zijn vrouw Irene, met wie hij sinds 1953 was getrouwd. Dan stapte hij op de fiets naar café Orloff op het Wed, waar ze de klok op zijn komst gelijk konden zetten. De ochtend werd gewijd aan nieuwe Nijntje-verhalen of andere boeken en tekeningen waaraan hij werkte, waarna hij terug naar huis fietste voor de lunch.

Utrecht
De dagelijkse routine beviel Bruna zeer en Utrecht was de ideale stad voor hem: “Utrecht heeft precies het juiste formaat voor mij, ik hou ervan om langs de gracht te fietsen en naar de reflectie van het water op de werven te kijken. Bovendien zijn het aardige mensen, de Utrechters. Ze laten me vooral met rust, ze groeten me in het voorbijgaan en dat was dat. Kinderen roepen nog wel eens: Dag Dick! Ga je nieuwe boeken maken? Ja, ik doe mijn best! roep ik dan terug.”

Beroemdheid
In de 62 jaar dat Nijntje de wereld veroverde kwamen er naast de Utrechters ook de Japanners, de Amerikanen, de Chinezen en zovele andere bewonderaars uit alle uithoeken van de wereld bij. Steeds vaker bezochten ze op een bezoek aan Nederland speciaal ook Utrecht, in de hoop een glimp van Bruna of zijn beroemde konijn op te vangen. Het Centraal Museum wijdde een permanente expositie aan Nijntje, stoplichten werden voorzien van overstekende Nijntjes en wereldwijd kwamen er in totaal 10.000 producten (knuffels, bekers, lunchtrommeltjes, dvd’s en lampen) op de markt.

Criticus
Bruna bleef er onaangedaan door. De rechtenkwesties, de geldstromen en de vele rechtszaken over Nijntje-plagiaat werden ondergebracht bij een BV in Amsterdam, zodat Bruna ongestoord verder kon met tekenen en schrijven. En ondanks zijn tientallen miljoenen fans, bleef Irene de eerste en belangrijkste criticus van zijn werk: als zij het niets vond, dan ging er geen boekje naar de drukker. “Als ik een boek klaar had, dan stalde ik de tekeningen uit op het bureau in mijn atelier en vroeg of ze langs wilde komen. Dan maakte ik koffie en ging ik bloednerveus zitten afwachten wat ze ervan vond. Ik hoefde maar naar haar gezicht te kijken om te weten of het ‘ja’ of ‘nee’ werd.”

Atelier
Dick Bruna was al een aantal jaren gestopt met tekenen en schrijven. Het interieur van zijn atelier is overgebracht naar het Centraal Museum dat eind 2015 Atelier Dick Bruna opende. Een van zijn laatste openbare optredens was een publiek interview in 2009 met de toenmalige burgemeester Aleid Wolfsen tijdens de boekenweek in het Utrechtse stadhuis.

Lees hier meer over Dick Bruna als literair icoon.