Koos Meinderts tijdens de KinderNacht 2017 © Michael Kooren

De Utrechtse kinderboekenschrijver Koos Meinderts wint de Gouden Griffel voor het beste kinderboek van het jaar met zijn boek Naar het noorden over de Tweede Wereldoorlog. Dat werd dinsdag 3 oktober bekendgemaakt tijdens het Knikkende Knieën Kinderboekenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Meinderts (1953) is schrijver van meer dan vijftig kinderboeken; de meeste maakte hij samen met zijn vrouw, illustratrice Annette Fienieg. Zij werkte ook mee aan Naar het noorden, dat het verhaal vertelt van kinderen tijdens de hongerwinter in de jaren 1944-1945. Het boek, verschenen bij uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, werd in juni al bekroond met de Zilveren Griffel. De jury noemt het ‘een prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft.’

Utrechtse schrijver
Koos Meinderts woont sinds de jaren tachtig met zijn vrouw in Utrecht, waar ze vanuit een atelier in Tuindorp, vlakbij hun woning, werken. Tot de hoogtepunten van zijn oeuvre worden gerekend: De man in de wolken, Meneer Hoedjes vangt een vis en zijn verhalende gedicht De ballade van de dood. Een van zijn meest opvallende titels is De club van lelijke kinderen, waar hij ook een theaterbewerking van maakte. In 2013 werd zijn dertigjarig schrijverschap gevierd in de Utrechtse stadsschouwburg. Hoewel Meinderts al 34 jaar actief is als kinderboekenschrijver en zijn boeken meerdere malen onderscheiden zijn met een prijs, ontving hij nooit eerder de Gouden Griffel. Op 16 september 2017 trad Meinderts, naast Jaap Robben, Diet Groothuis, Bibi Dumon Tak, Bart Moeyaert en Ester Naomi Perquin, op tijdens de KinderNacht van de Poëzie in TivoliVredenburg.

Lees meer over Koos Meinderts op zijn website